+36705802919 info@curtiss.hu

Mire jó a fizetési meghagyásos eljárás?

okt 24, 2023

Mire jó a fizetési meghagyásos eljárás?

írta | okt 24, 2023

A fizetési meghagyásos eljárás egy olyan jogi mechanizmus, amely lehetővé teszi egy hitelező számára, hogy gyorsan és viszonylag egyszerűen követelhesse a tartozását egy adóstól, anélkül, hogy hosszadalmas peres eljárást kellene lefolytatnia. Legtöbb esetben a hárommillió forint alatti követelések csak fizetési meghagyás útján érvényesíthetőek. Nem lehet kibocsátani viszont, ha nincs az adósnak ismert belföldi kézbesítési címe. Az eljárási díj a díjalap három százaléka.

A fizetési meghagyás a következő előnyöket kínálhat:

  • Gyors eljárás: A fizetési meghagyásos eljárás általában gyorsabb, mint a hosszadalmas perek. Az adósnak a fizetési meghagyás kibocsátását követően rövid időn belül kell reagálnia, hogy elismeri-e a követelést. Ez által a hitelező gyorsan megkaphatja a pénzét.
  • Költséghatékony: A fizetési meghagyás olcsóbb lehet, mint egy hosszabb peres eljárás lefolytatása, mivel kevesebb jogi költséget és időt igényel. Az illeték
  • Egyszerű folyamat: A fizetési meghagyásos eljárás általában kevésbé bürokratikus és bonyolult, mint egy hagyományos peres eljárás.
  • Nincs szükség tárgyalásra: Az adós a fizetési meghagyást követően eldöntheti, hogy fizeti-e a tartozást vagy sem. Ha nem szolgáltat ellenállást, a hitelező egyszerűen megkapja a tartozást.
  • Kiváló eszköz az egyszerű követelésekhez: A fizetési meghagyásos eljárás ideális olyan esetekben, ahol a tartozás egyértelmű, és nincs vitatott tényező. Például kisebb összegű késedelmi díjak vagy egyéb egyszerű követelések esetén hasznos lehet.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a fizetési meghagyásos eljárásnak is vannak korlátai és hátrányai. Például nem alkalmazható olyan esetekben, ahol a tartozás lényegében vitatott, mivel a fizetési meghagyás csak akkor lesz végrehajtható, ha az adós nem nyújt be ellene ellentmondást. Ha az adós ellentmondást nyújt be, akkor hosszabb peres eljárás indul, mivel az eljárás perré alakul.

Ha jogi tanácsra van szüksége a fizetési meghagyásos eljárás alkalmazásával kapcsolatban, akkor forduljon ügyvédhez, aki részletes tájékoztatást és tanácsot tud nyújtani az Ön konkrét helyzetére vonatkozóan.