+36705802919 info@curtiss.hu

Milyen költségekkel jár egy ingatlan megvásárlása?

okt 31, 2023

Milyen költségekkel jár egy ingatlan megvásárlása?

írta | okt 31, 2023

Az ingatlan adásvétel költségei az ingatlan értékétől, az ingatlan típusától és az adásvételi tranzakció specifikus részleteitől is függenek. Az alábbiakban általánosságban felsoroljuk a lehetséges költségeket, amelyek az ingatlan adásvételéhez kapcsolódnak:

Vételár: az ingatlan vételára maga a fő költség, amelyet az eladónak fizetnie kell a vásárlónak az ingatlan tulajdonjogának átadásáért.

Illeték: az ingatlan adásvételéhez kapcsolódó vagyonszerzési illeték a vevő oldalán jellemzően 4%, de esettől függően lehet mérsékelt illetékű, illetve illetékmentes is az ügylet.

Ingatlanközvetítői jutalék: ha az ingatlant egy ingatlanközvetítő segítségével vásárolja meg, akkor általában a közvetítők részére jutalékot kell fizetni amely az ingatlan vételárától függően rendszerint 3-6% szokott lenni.

Eljárási díj: az ingatlan nyilvántartásába történő bejegyzés eljárási díja, esetleges sürgősségi díja.  

Ügyvédi munkadíj: egy ingatlan adásvételhez szükséges az ügyvédi közreműködés a szerződés elkészítésében és a földhivatali eljárásban. A munkadíjak a szerződés összetettségétől függően változnak. Jellemzően 1% vagy annál kevesebb szokott lenni.

Hitelezési díjak: Ha hitelt vesz fel az ingatlan megvásárlásához, akkor banki hitelezési díjakat (folyósítás, közjegyző, stb.) is fizetni kell, amelyek bár nem közvetlen, de a vételhez hozzátartoznak.

Javítások és átalakítások költségei: Az ingatlan azonnali átalakítása vagy felújítása esetén ezek a költségek is hozzáadódhatnak az adásvétel összköltségéhez.

Ha vásárlás előtt áll és jogi tanácsra vagy ingatlan adásvételi szerződés elkészítésére van szüksége, akkor kérdéseivel forduljon bizalommal ügyvédi irodánkhoz. Részletes tájékoztatást és tanácsot tudunk nyújtani az Ön konkrét helyzetére vonatkozóan.